Zaccaria Locomotion Pinball (Flipper)

Olaszország nem csak a Zsiguli/Lada eredeteként ismert Fiat 124-es hazája, hanem egy Pinball (Flipper) gyár őshazája is.

A Zaccaria céget (1974-1987) három testvér alapította (Mario, Franco és Natale) Calderara di Reno székhellyel (Bologna).

Az egyik klasszikus flipper gépe, a Locomotion (1981) amerikai stílusra épült. A játék felépítése és stílusjegyei az amerikai Jupiter gőzmozdonyt mintázta meg, mely 1886-ban épült (1979-ben épült egy replika), s talán a világ leghíresebb és legdíszesebb gőzmozdonya.

Gyermekkoromban sikerült hozzájutnom egy Locomotion Flipperhez, azonban elektronikája elromlott, javításában nem gondolkodtam, így alkatrészként, több dobozba került. Az évek múlásával tovább erősödött bennem, hogy ismét szeretnék egy Locomotion Flippert. Egy söröző alaksorában, raktárként működő helyiség legmélyebb sarkában pihent több évtizeden át a Locomotion Flipper, míg egy aukciós oldalon megleltem.

Petrik László (a Zaccari Pinball hazai megmentője) keze munkájának jóvoltából teljesen felújításra került (ezúton is köszönet érte). A Flipper teljesen üzemképes, 10Ft-os érme, valamint a Start nyomógomb megnyomását követően visszarepít a gyermekkoromba. Éppen, a Flipper harmincadik életévére sikerült a gépet a csipkerózsika álmából feléleszteni. Csodás élmény a géppel játszani, mely a lakásomban, a szobámat díszíti, s igazi veterán is, hiszen több, mint harminc éves a Flipper.

Zaccaria Locomotion Flipper hangja:  http://veteranzsiguli.hu/wp/wp-content/uploads/2011/10/Locomotion_-_Classic_Pinball.mp3

A Zaccaria Pinball hazai oldala: http://www.zaccaria-pinball.hu

This entry was posted in Múlt idézés, Retromúzeum and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Zaccaria Locomotion Pinball (Flipper)

  1. randomizer says:

    Mennyit játszottunk főiskolás koromban flipperrel. Arra azért kíváncsi lennék, hogy működtetitek ezeket a régi gépeket, régi érmék is kellenek hozzá?

    • Bús Csaba says:

      Ezekből a régi (7szegmenses) típusú gépekből már nagyon keveset üzemeltetnek nyilvános helyen. A jóval régebbi elektromechanikus szám-mechanikus Flipperek pedig már csak magángyűjteményben lelhető fel. A pont-mátrixos gépekkel még találkozni, bár az üzemeltetési szabályai miatt (engedélyek, bizonylatok, adó) elég kötöttek, ráadásul a video/LCD kijelzős gépek üzemeltetése (kevesebb a mechanikus alkatrész, stabilabb, megbízhatóbb az elektronikai felépítése) közkedveltebbek üzemeltetők körében. A félkarú rablók (pénznyerési lehetőség miatt) még jobban kezdik kiszorítani a klasszikus flippereket.
      Nagyobb városokban is alig található nyilvános helyen üzemeltetett Flippert. Lakóhelyemen, Dunaújvárosban egy helyről tudok, de itt is egyre apad a gépek száma (a meghibásodott gépekre nem áldoznak, nem javítják meg), nem régen Pécsen jártam, a belvárosban az egyik Borozó meglátogatásánál (olyan hideg volt, forraltbórra szomjaztam) lepődtem meg, bezárt az egység, a Flipper sorsa ismeretlen.
      A Bokros- csomag idején a Flipperek üzemeltetésére nagyon rászálltak, tömegesen dobálták ki a gépeket, rengeteget szó szerint megsemmisítettek.
      A klasszikus Flipperek otthoni használata egyre nagyobb divattá, hobby- vá, hóborttá válik. Persze, ehhez az is hozzá tartozik, hogy a flipperek száma egyre csökken, mely a gépek eszmei értékét is tovább növeli.
      Azokat a flippereket, melyeket napjainkban nyilvános helyen üzemeltetnek az érmevizsgáló modul át van alakítva, azaz 50, 100, vagy 200Ft-osal működnek (programozni lehet, hogy egy- egy érme bedobása hány golyót/játékot engedélyezzen).
      Az én gépem a rendszerváltás hajnalán került egy söröző alaksorába, így az akkori de már az új10Ft-os érmevizsgáló modullal van szerelve. Ezt meg is tartom, a 80-as éveket még jobban determinálja. Jó érzés, hogy napjainkban még egy 10Ft-os is ér valamit, igaz itthon, s azt is visszakapom, ha a Flipper kasszáját kiürítem.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!